VEDLIGEHOLDELSE

Fire by design

Behold din brændeovn i mange år

Som med alt andet skal en brændeovn også vedligeholdes for at sikre en optimal fyring og længere levetid. Inden du går i gang med rengøring af din ovn, skal du sørge for:

  1. At alle brændeovnens dele er kolde
  2. At alle gløder er slukket
  3. Kun at bruge egnet værktøj
     

lys stue med brændeovn og stol

Generelt

Jydepejsens brændeovne vedligeholdes generelt på samme måde som dine øvrige møbler med støvklud og mild sæbevand uden opløsningsmidler. Brændeovnen bør efter rengøring tørres efter med en tør klud.

Brændeovnens malede dele kan eventuelt med forsigtighed eftermales med spraymaling af typen Senotherm 12-1644 i farven koks eller grå afhængig af brændeovnens farve. Denne spraymaling kan købes hos din brændeovnsforhandler.

 

Glas

Fyring med for vådt eller fugtigt træ kan give sodpletter på ruden. De fjernes med en klud eller avispapir, som du dypper i den kolde aske fra ovnen og gnider på̊ det tilsodede glas.

Der kan også købes specielle rengøringsprodukter til formålet. Vær blot helt sikker på kun at anvende rengøringsmidler, der er egnede til brændeovnsglas. Andre rengøringsmidler kan ødelægge belægninger på glasset. Spørg hos din brændeovnsforhandler.

 

Keramik

Keramik fra Jydepejsen er enkel at vedligeholde. Det er normalt tilstrækkeligt at tørre kaklerne af med en fugtig klud. Ved kraftigere snavs anvendes lidt mildt sæbevand. Ligesom andre naturprodukter tåler keramikkakler ikke stærke syrer og lud. Derfor bør stærke rengøringsmidler undgås. Ved korrekt og omhyggelig vedligeholdelse vil keramikkaklerne udstråle varme og karakter i mange år.

 

Fedtsten

Fedtsten er meget enkle at rengøre. Det er normalt tilstrækkeligt at tørre fedtstenene af med en fugtig klud opvredet i lunkent vand. Alle former for rengøringsmidler bør undgås. Eventuelle småridser kan forsigtigt udbedres med meget fint sandpapir med en kornstørrelse på 240. Opstår der behov for reparation af en fedtstenskakkel, bedes du venligst kontakte din forhandler.

Såfremt fedtsten bliver opvarmet til mere end 500° C, vil der komme brunlige skjolder på fedtstenene. Der er i sådanne tilfælde tale om en overophedning af fedstenene, hvilket ikke er dækket af garantien. Ved korrekt vedligeholdelse vil fedtstensbeklædningen på din brændeovn bevare sin smukke egenart i adskillige år.

 

Pakningssnor

En tæt låge er meget vigtig. Hvis pakningerne i lågen på din brændeovn er slidte, suger den for meget luft ind, hvilket resulterer i en uøkonomisk forbrænding, der samtidig er svær at styre. Slitage på pakningerne er uundgåeligt, men du kan sørge for at bevare dem bedst muligt ved at rengøre dem jævnligt. Her kan du bruge en almindelig klud opblødt i rent vand.

 

Indvendig

Med passende mellemrum skal brændeovnen tømmes for aske. Det kan dog anbefales, at lade et lag aske ligge i bunden, da det er med til at isolere brændkammeret. Mindst én gang i løbet af fyringssæsonen bør brændeovnen grundigt efterses og renses.

 

Rensevejledning

Før fejning af brændeovnen bør røgvenderpladen/pladerne fjernes. Herved kan løs sod fra skorstenen falde ned i brændkammeret. Du kan i din betjeningsvejledning se, om din brændeovn har 1 eller 2 røgvenderplader, og hvordan den/disse fjernes. Lufttilførslen bør lukkes, så der ikke kommer sod og aske ud i rummet.
Efter fejning rengøres vermiculite-holderne i brændkammeret for sod og aske. Herefter kan røgvenderpladen/pladerne lægges på plads.

JYDEPEJSEN

Fire by design siden 1979

Jydepejsen A/S er en veletableret virksomhed, som siden 1979 har arbejdet med udvikling af design og optimal udnyttelse af ildens egenskaber. Vi lægger vægt på, at vores brændeovne er produceret i en høj kvalitet, er nemme at betjene, har et stilrent design og kun udleder få partikler til gavn for miljøet.